Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας και να έχουμε πιο υγιή και «νεανικό» εγκέφαλο θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα όσα μας συμβουλεύει η επιστήμη.
Η επιστήμη και η έρευνα έχουν ασχοληθεί πολύ με τη μελέτη του εγκεφάλου ειδικά διερευνώντας το πώς θα ενδυναμώσουμε τη μνήμη μας και το πώς θα κρατήσουμε το ενδεχόμενο της άνοιας όσο γίνεται μακριά μας. Βρήκαν έτσι κάποιες συνήθειες, τρόφιμα, ποτά, ενασχολήσεις κ.ά. που σχετίζονται με καλύτερη πνευματική διαύγεια και εγκεφαλική λειτουργία και μας προτείνουν να τα υιοθετήσουμε ώστε να διατηρήσουμε την καλή κατάσταση του εγκεφάλου μας, να μειώσουμε τις πιθανότητες να μας απασχολήσει κάποιο νοητικό πρόβλημα και τέλος, ακόμα κι αν η άνοια έχει χτυπήσει την πόρτα μας, να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εξέλιξή της.
Ενδυναμώνουμε τη μνήμη μας σε 7 βήματα
Ασκούμαστε
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States έδειξε ότι η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με ασκήσεις με βάρη αύξανε τον όγκο του ιππόκαμπου (η περιοχή του εγκεφάλου που είναι επιφορτισμένη με το να επιλέγει ποιες πληροφορίες θα διατηρηθούν στη μακροπρόθεσμη μνήμη και ποιες θα πεταχτούν) κατά 2% και ότι εμπόδιζε τη φθίνουσα πορεία που τείνει να έχει ο ιππόκαμπος καθώς μεγαλώνουμε.
Παίζουμε σκάκι και λύνουμε Sudoku
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet έδειξε ότι παιχνίδια, όπως το σκάκι και το Sudoku, όπου χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τη λογική και τις στρατηγικές μας ικανότητες, ώστε να αποφασίσουμε σωστά την επόμενή μας κίνηση, συμβάλουν στο να παραμένει ο εγκέφαλός μας ενεργός και προλαμβάνουν την απώλεια της μνήμης.
Μαθαίνουμε μία ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο
Γενικά η εκμάθηση γλωσσών έχει συνδεθεί με την ενδυνάμωση της μνήμης και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα μουσικά όργανα. Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Nizam στην Ινδία έδειξε ότι το να παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο συμβάλλει στην πνευματική υγεία. Επιπλέον, και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μουσικοί έχουν καλύτερη μη λεκτική μνήμη από τους υπόλοιπους.
Κάνουμε γιόγκα
Έρευνα που έγινε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο UCLA έδειξε ότι ένα τρίμηνο μάθημα γιόγκα και διαλογισμού ελαχιστοποίησε τα γνωστικά προβλήματα ανθρώπων που έπασχαν από Αλτσχάιμερ. Μάλιστα η γιόγκα φάνηκε ότι ήταν πιο αποτελεσματική ακόμα και από ασκήσεις εξάσκησης της μνήμης όπως, τα σταυρόλεξα.
Τρώμε ξηρούς καρπούς, σπόρια και μούρα
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Loma Linda στην Καλιφόρνια έδειξε ότι το να τρώμε ξηρούς καρπούς βοηθά στη μνήμη και στην υγεία του εγκεφάλου μας. Μάλιστα, τα φιστίκια Αιγίνης βρέθηκαν να είναι τα πιο ευεργετικά για τη μνήμη, σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς που ελέγχθηκαν. Άλλες έρευνες βρήκαν επιπλέον ότι τα σπόρια και τα διάφορα μούρα μείωναν τον ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου.
Πίνουμε κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη που προστατεύει από την απώλεια της μνήμης. Μία έρευνα σε ποντίκια από το Πανεπιστήμιο A & M του Τέξας έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη βοηθούσε στην ανάπτυξη νευρώνων και μείωνε τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο.
Κάνουμε περισσότερες διακοπές
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση της νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ψυχιατρικής (Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry) λέει ότι όσοι περνάνε περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι με το να εξερευνούμε μία ξένη χώρα ή και άγνωστες σε μας περιοχές της δικής μας χώρας εκθέτουμε το μυαλό μας σε νέα τοπία, γλώσσες, εμπειρίες και ενεργοποιούμε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας.
από την Άννα Δάλλα
Πηγή: grandmama team