Εν μέσω κορονοϊού και με απαγόρευση να παρίστανται εντός του κτιρίου κανένας άλλος εκτός των δικαστών και των δικηγόρων, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΣΤΕ για να κριθεί η διαφορά των Συντάξεων πριν και μετά το Μάη του 2016.
Η επιλογή να πάμε στην πιλοτική δίκη σε αυτή την αρνητική συγκυρία φυσικά δεν ήταν δική μας, άλλοι την προκάλεσαν και υποχρεωτικά την ακολουθήσαμε.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΩΣΤΕ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ & ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝ ΛΕΚΤΙΚΑ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ….
Το Κίνημα Συνταξιούχων δηλώνει ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ και ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια… ελπίζοντας μέχρι τότε να αφυπνιστούν και τα άλλα σωματεία.
(ακολουθεί ενημέρωση της εργατολόγου μας για την πιλοτική δίκη ):
Προς το Κίνημα Συνταξιούχων
Αθήνα, 14.1.2022
Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε η πιλοτική δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το ζήτημα ισότιμου επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων παλιών και νέων συνταξιούχων και του διαχωρισμού που έφερε ο ν. 4387/2016.
Στην δίκη αυτή είχαμε καταθέσει εδώ και μήνες, Παρέμβαση για το Σωματείο «Κίνημα Συνταξιούχων» και μέλη του ΔΣ προκειμένου να καταστούμε διάδικοι και να εισφέρουμε τις απόψεις μας στην κρίσιμη αυτή δίκη.
Σήμερα το γραφείο μας, όπως και πολλοί ακόμα δικηγόροι, παραστάθηκε, αναπτύσσοντας τους ισχυρισμούς μας προς υποστήριξη της θέσης μας, σύμφωνα με την οποία, ο διαχωρισμός παλιών και νέων συνταξιούχων που έγινε με τον ν. 4387/2016, είναι απολύτως αυθαίρετος, αναιτιολόγητος, αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το Ελληνικό Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ, παραστάθηκαν προς αντίκρουση των ισχυρισμών μας, χωρίς να εισφέρουν κανέναν πειστικό ισχυρισμό που να δικαιολογεί νομικά την επιλογή του νομοθέτη περί αυθαίρετου διαχωρισμού παλιών και νέων συνταξιούχων. Αντιθέτως, επέλεξαν να τοποθετηθούν πολιτικά, τονίζοντας το μεγάλο κόστος που θα προκύψει, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα, την περίπτωση ενός συνταξιούχου – τραπεζικού και τις διαφορές στην κύρια σύνταξή του εάν εφαρμοσθούν οι κανόνες υπολογισμού σύνταξης που ισχύουν για τους νέους συνταξιούχους. Χαρακτηριστικά, τονίσθηκε ότι, συμπεριλαμβανομένου του κόστους επιστροφής των συνταξιοδοτικών περικοπών που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές, το κόστος για τις συντάξεις είναι μεγάλο, και ότι, από την τυχόν ευδοκίμηση αυτής της υπόθεσης, πρόκειται να εκτοξευθεί, καθώς πράγματι υπάρχουν οι σχετικές διαφορές στον υπολογισμό. Ανέφεραν μάλιστα ότι, αν και οι δεσμεύσεις της χώρας απαιτούν η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 να μην ξεπερνά το 2.5% του ΑΕΠ, ήδη ξεπερνά το 26%.
Σε απάντηση ισχυρισμών του ακροατηρίου θα κατατεθεί από το γραφείο μας Υπόμνημα για την αντίκρουση των ισχυρισμών του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ.
Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου, είμαστε σε επικοινωνία για κάθε εξέλιξη.
Φωτεινή Π. Μπρόφα
Δικηγόρος
Μ.Δ.Ε. Εργατικού Δικαίου